ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ – CRISMANI DICK

CRISMANI DIK
«Το εξπρές της Τριέστης»

Του Νίκου Νικολάου (Από το τεύχος 563 του περιοδικού Κυνηγεσία & Κυνοφιλία Φεβρουάριος 2009 )

CRISMANI DICK

Η ιστορική ανασκόπηση η οποία ξεκίνησε από τον μήνα Αύγουστο του παρελθόντος έτους είναι μια νέα σειρά άρθρων η οποία είχε προαναγγελθεί πριν από αρκετό καιρό, και η οποία αφορά στην παρουσίαση ορισμένων μεγάλων και σημαντικών σκύλων του παρελθόντος. Οι σκύλοι αυτοί υπήρξαν σημαντικότατοι για την φυλή τους διότι βοήθησαν στο να εξελιχθούν προς το καλύτερο οι απόγονοί τους και φυσικά στο να βελτιωθεί η μεγάλη πλειονότητα των πολύτιμων βοηθών κυνηγετικών σκύλων. Κυνοφιλία και ιστορία λοιπόν είναι η επικεφαλίδα που φέρουν αυτά τα άρθρα και φυσικά δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία. Η ιστορική αυτή ανασκόπηση, αφορά σκύλους αγγλικούς δείκτες σέτερ και πόιντερ και έχει ως έναρξη την δεκαετία του ’70 χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η ιστορική έρευνα της κυνοφιλίας θα επεκταθεί από αυτό το σημείο και έπειτα. Μέλημά μας είναι να αναφερθούμε και σε κάποια άλλα σκυλιά τα οποία θα μας βοηθήσουν να δούμε τις διαφορές μεταξύ των σκύλων μιας άλλης εποχής, με αυτά της σημερινής. Για να μπορέσει λοιπόν ο αναγνώστης να κατανοήσει το μέγεθος και την προσφορά αυτών των σκύλων θα εξετάζουμε την πορεία τους ως τράιαλερ, αλλά κυρίως ως αναπαραγωγών.

Επιστροφή στο αγγλικό σέττερ για τον τελευταίο μήνα της κυνηγετικής περιόδου, με την ιστορική εξέταση ενός εκ των πιο σημαντικών ατόμων της φυλής των τελευταίων σαράντα χρόνων. Το προσωπικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλη αυτή την ιστορική μελέτη με τον τίτλο «Κυνοφιλία & Ιστορία», είναι πως με αρκετά μεγάλη συχνότητα «οι μεγάλοι σκύλοι γεννούν μεγάλους σκύλους». Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τους προγόνους από τους οποίους προέρχονται ορισμένοι μεγάλοι πρωταθλητές αγωνιστικοί σκύλοι, αλλά και από τους απογόνους ικανότατους κυνηγετικούς σκύλους, που με την σειρά τους δίνουν ορισμένοι από αυτούς. Και όταν μιλάμε για τέτοιους σκύλους, αναφερόμαστε σε κολοσσούς της φυλής, οι οποίοι έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους για πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχω ούτε την απαίτηση, αλλά ούτε και την ψευδαίσθηση να συμφωνήσουν όλοι οι αναγνώστες με την άποψή μου, θεωρώ όμως ότι για το καλό και την διαιώνιση της φυλής θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά τον σκοπό, τα κριτήρια και τα οφέλη που περιμένει να αποκομίσει κανείς, ο οποίος ασχολείται με καθοιονδήποτε τρόπο με την εκτροφή του κυνηγετικού σκύλου.
Ένας σπουδαίος εκτροφέας, πυλώνας του αγγλικού σέττερ, με πρόγραμμα και όραμα για την φυλή ήταν και ο μεγάλος Giacomo Crismani, στο εκτροφείο του οποίου γεννήθηκε και ο μεγάλος τράιαλερ – πρωταθλητής αναπαραγωγός Crismani Dik.
Ο Crismani Dik έλαμψε για την αγωνιστική του πορεία, μιας και συμμετείχε τρεις φορές στο Κύπελλο Ευρώπης με την Εθνική ομάδα Ιταλίας τις χρονιές 1968, 1970 και 1971.
Ας δούμε όμως λίγο χρονικά την πορεία αυτού του σέττερ, στον κορυφαίο θεσμό της Ευρωπαικής κυνοφιλίας. Ο Dik από το 1967, σε ηλικία τριών ετών, ήδη είχε εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του σε διάφορους αγώνες. Καλπασμός συνεχής, συμπαγής, με εξαιρετικά λασέ και τυπικό κράτημα του κεφαλιού. Η φέρμα του γνωστή για το στυλ, το οποίο χαρακτήρισε και μια ολόκληρη γενιά απογόνων του. Κύπελλο Ευρώπης 1968, ο Dik κατατάχθηκε με 3ος ECC. To 1970 επιλέχθηκε εκ νέου για να εκπροσωπήσει την χώρα του στο Coppa Europa. Σε μια φοβερή διαδρομή, συναντά φασιανούς και λαγούς και χωρίς όμως να παρασυρθεί συνέχισε την κούρσα του, χωρίς όμως να συναντήσει άλλο θήραμα. Στην επανάκληση συνεχίζει ακάθεκτος και με το δικό του χαρακτηριστικό στυλ, πίσω από μια συστάδα δέντρων φερμάρει με απόλυτη σιγουριά. Τελικά εκεί ήταν οι πεδινές και ο Crismani Dik με βαθμολογία πρώτος εξαίρετος είναι ο μεγάλος νικητής εκείνης της χρονιάς.
Εκπαιδευτής του ο μεγάλος μαέστρος Mario Marchesi, ο οποίος τον χρησιμοποίησε και στην εκτροφή, μιας και ο ίδιος ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία και σε αυτό τον τομέα. Εκτροφέας του – όπως είπαμε και πιο πάνω – ήταν ο μεγάλος Giacomo Crismani, στο εκτροφείο του οποίου γεννήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα σέττερ της ιστορίας. Την δεκαετία του ’70 ήταν η εποχή κατά την οποία ο διάσημος εκτροφέας χρησιμοποίησε εγγλέζικο αίμα στην ήδη σταθεροποιημένη γραμμή, την οποία είχε καταφέρει να δημιουργήσει έχοντας ως βάση σέττερ από το περίφημο εκτροφείο «Del Rovere» του Fausto Cavalli. Σε αυτά τα ζευγαρώματα λοιπόν αρχικά χρησιμοποίησε τον εισαχθέντα Sharnberry Nick, σέττερ του ομώνυμου εκτροφείου, το οποίο για αρκετές δεκαετίες τροφοδοτούσε με αξιόλογα κυνηγετικά και αγωνιστικά σέττερ πολλές χώρες. Από αυτόν τον γεννήτορα λοιπόν προέρχεται και ο Crismani Dik.
O πατέρας του Dik, ο Sharnberry Nic, προέρχεται από σταθεροποιημένες γραμμές Windem και Bondhu, όπως μπορούμε να δούμε και στο πεντιγκρί του και είναι σέττερ που είχε κληρονομήσει και στην συνέχεια είχε βελτιώσει, ο Humphrey από τον Llewellyn.
Η μητέρα του Crismani Dik ήταν η Crismani Cary, η οποία ήταν κόρη του Brill 2 Del Rovere και της Crismani Cali. Και οι δυο γονείς της Cary, δηλαδή παππούς και γιαγιά του Dik, πάντα από την μητρική πλευρά στηρίζονται στον διάσημο Tell 68. Μελετώντας λοιπόν με προσοχή το πεντιγκρί, παρατηρούμε ότι ο Crismani δούλευε πολύ στην δική του βάση, την οποία είχε δημιουργήσει με πολύ κόπο και η οποία πάντοτε έδινε σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά. Η μεγάλη συμβολή του εκτροφέα αυτού στην φυλή του αγγλικού σέττερ, έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη και σήμερα απόγονοι των τελευταίων σέττερ Crismani κερδίζουν όλες τις σημαντικές διοργανώσεις.
Η τεράστια αξία του Crismani Dik ως αναπαραγωγός, έγκειται στο γεγονός ότι πολλές γραμμές αίματος στηρίχθηκαν πάνω σε αυτόν και αρκετά εκτροφεία οφείλουν την υστεροφημία τους, επειδή στους σκύλους τους κυλά το αίμα του σπουδαίου αυτού σέττερ. Πραγματικά κανείς νιώθει δέος κοιτάζοντας τον μακρύ πίνακα και την πλειάδα των απογόνων που προέρχονται από τον Crismani Dik. Θα αναφέρω λοιπόν μερικούς από τους πιο επιτυχημένους απογόνους που προήλθαν από τον Crismani Dik.

Crismani Dik X Mea dell’Orsone: Ζευγάρωμα από το οποίο προήλθε η Mera dell’ Orsone. Στο σημείο αυτό θα θυμίσω τι μας είχε πει ο μεγάλος εκτροφέας Alfiero Rovini των διάσημων σέττερ «Del Dianella» στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό μας, ακριβώς τρία χρόνια πριν. To καλύτερο ζευγάρωμα το οποίο είχε πετύχει στην καριέρα του ήταν αυτό μεταξύ του δικού του Lem del Resegone και της Mera dell’Orsone. Να θυμίσουμε επίσης ότι από αυτό το ζευγάρι προήλθαν τα λεγόμενα τρία «R» δηλαδή Ralf, Rusty και Rudy del Dianella, σέττερ τα οποία αποτέλεσαν την βάση του μεγαλύτερου μέρους των σέττερ της νεότερης ιστορίας.

Crismani Dik X Tea 9: Ζευγάρωμα από το οποίο προήλθε η Birsa, η οποία όταν ζευγαρώθηκε με τον Dun del Meschio έδωσε την Bona del Meschio, ιδιοκτησίας του Oliviano Nobile και η οποία με την σειρά της είναι η μάνα ενός εκ των μεγαλυτέρων γεναρχών της φυλής, του διάσημου Décor Lot.

Crismani Dik X Mea dell’ Orsone: Από το ίδιο ζευγάρι που περιέγραψα πιο πάνω, γεννήθηκε και ο Ticino dell’Orsone, ο οποίος κέρδισε το Κύπελλο Ευρώπης το 1979 με την μεγαλύτερη διάκριση 1 ECC CAC CACIT.

Crismani Dik X Petros Diba: Από αυτό το ζευγάρι προήλθε ο Petros Apache, ο οποίος κέρδισε το ιταλικό ντέρμπυ την χρονιά του 1972.

Crismani Dik Χ Cora del Volo: Από αυτό το ζευγάρι προήλθε ο Ciro del Resegone, ο οποίος με την σειρά του έδωσε τον Astro, πρωταθλητή εργασίας Ιταλίας, διεθνή πρωταθλητή και ακόμη πρωταθλητή μορφολογίας και κυρίως πρωταθλητή αναπαραγωγό. Ο σκύλος αυτός έπαιξε ρόλο σε αρκετές γραμμές αίματος και σε αρκετά μεγάλο βαθμό στο εκτροφείο του Corado Zaniboni με την επωνυμία «Di gruma». Ο Giacomo Crismani στάθηκε άτυχος στην ζωή του, διότι έφυγε πολύ νωρίς από αυτήν. Μας άφησε όμως παρακαταθήκη το πλούσιο γενετικό υλικό που δημιούργησε και το οποίο ακόμα και σήμερα κυλά στις φλέβες των σημαντικότερων ατόμων της φυλής.
Κάνω αυτή την επισήμανση διότι εκτροφικά, την εποχή που διανύουμε πρέπει να πούμε ότι ισορροπούμε πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Και δικαιολογώ αυτό που λέω, διότι το τελευταίο διάστημα συζητιέται και διαπιστώνεται πολύ έντονα στους κύκλους των απλών κυνηγών, αυτό που εδώ και πολύ καιρό έχει διαπιστωθεί στους κύκλους των εκτροφέων και των επαγγελματιών, και δεν είναι άλλο από το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η φυλή του πόιντερ. Αυτή η φυλή δόξασε τον κυνηγετικό σκύλο. Την παρέλαβαν οι νεότεροι εκτροφείς όλων των κατηγοριών χωρίς προβλήματα, αλλά δυστυχώς την παραδίδουν με τεράστια προβλήματα. Αυτό το πάθημα λοιπόν πρέπει να μας γίνει μάθημα για να μην συμβούν ακριβώς τα ίδια και στο αγγλικό σέττερ. Μια φυλή που αυτή την στιγμή γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και αυτό, διότι ακόμη υπάρχει πλούσιο γενετικό υπόβαθρο, το οποίο έχουμε κληρονομήσει από τους σοφούς παλιούς εκτροφείς, όπως ακριβώς ήταν και ο μεγάλος Giacomo Crismani. Μια τέτοια χρυσή γονιδιακή γραμμή λοιπόν ήταν αυτή που άφησε ο μεγάλος πρωταθλητής Crismani Dik.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: